A DVTK új edzője tudta, min kell változtatnia, hogy eredményes legyen a csapat

Megosztás

Nem rossz belépő a frissen kinevezett vezetőedzőtől, négy mérkőzésen három győzelem és egy döntetlen. Vladimir Radenkovics taktikai és pszichológiai felkészítésben kitalált változtatásai bejöttek.

A Nemzeti Sport munkatársa által készített interjúból csemegézünk, a DVTK szurkolók nagy örömére már nem kell a kieséstől tartani, stabilizálta helyét a gárda, nemigen kell hátra tekintgetni.

– Csaknem egy hónapja írt alá a DVTK-hoz. Milyen volt ez az időszak?
– Egy hónap? Úgy érzem magam, mintha csak öt napja tértem volna vissza – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Vladimir Radenkovics, a Diósgyőr február 14-én kinevezett vezetőedzője. – Feszes a menetrend, mérkőzés mérkőzést követ, az események sűrűjében gyorsan eltelt ez a néhány hét. Négy meccsből hármat megnyertünk, egyszer döntetlent játszottunk, de emiatt nem kerültem euforikus állapotba, a pozitívumok rögzítése mellett helyén kell kezelni a szereplésünket.

– Noha kétezertizenhárom nyara és kétezertizenöt tavasza között másodedzőként dolgozott a klubnál, sokakat meglepett a kinevezése.
– Engem is váratlanul ért az ajánlat, de folyamatosan követtem a Diósgyőr szereplését. A sportigazgatóval történő egyeztetést követő napon már a tulajdonossal tárgyaltam, s hamar közös nevezőre jutottunk. Tetszett, hogy a klubnak világos irányelvei vannak, ambiciózus és a fiatalok beépítésére irányuló törekvése is vonzott. Szerettem volna vezetőedzőként folytatni a pályafutásomat, úgyhogy belevágtam a munkába.

– Első benyomásai alapján mit gondolt, min kell változtatni ahhoz, hogy előrelépjen a csapat?
– Rögtön éreztem, a srácokkal el kell hitetnem, sokkal többre képesek annál, mint amit eddig kihoztak magukból, utat kell nekik mutatnom. Egy-két edzés után világossá vált, okos, intelligens labdarúgókkal dolgozom együtt, nyitottak a munkára. Elmondtam nekik az elképzeléseimet, milyen játékkal lehetünk sikeresebbek, ők pedig vevők az ötleteimre. A taktikai változtatásokat úgy kellett meghoznom, hogy a futballisták képességeihez mérjem, nem várhatok el ugyanis olyan elemeket tőlük, amire azt mondják, képtelenség megvalósítani. Nagy változásokat nem eszközöltem, ugyanakkor a játékosok önbizalma érezhetően nőtt, egységes a társaság, a kispadról beszállók is ugyanolyan lelkesek, mint a kezdő tizenegy tagjai.

– Az utóbbi időben többen is formába lendültek az irányításával. Mire volt ehhez szükség?
– Ez sokkal inkább a srácok érdeme. Igyekeztünk mindenkivel beszélgetni, kitől mit várunk a folytatásban, próbáltunk támaszt jelenteni nekik. Emellett dolgoztunk azon is, hogy az egyéni képességeik minél jobban megmutatkozzanak a pályán, az edzéseken sokat gyakoroltunk játékhelyzeteket, amire ráéreztek. Fejlődő pályán vannak, sikerre éhesen várják a hétvégét, hogy bizonyítsanak, ami imponál.

És mire számít a következő, Paks elleni összecsapáson? “Tisztelem a látványosan futballozó Paksot és az edzőjét, Bognár Györgyöt, de az a célunk, hogy szombaton megállítsuk. Irányítani akarjuk a meccset, nem reaktív játékkal érvényesülni” – tekintett előre Radenkovics.

Kapcsolódó cikkek